הסודות של גאורגיה
טיולי בוטיק לגאורגיה | אירוח קולינרי גאורגי
המלצות ומידע חיוני
תקשורת
גאורגיה מרושתת באינרנט 4G בה הכיסוי טוב בעיקר בערים מרכזיות אך מעט מקרטע באזורים הכפריים. במעלה הרי הקווקז צפו לכך שאין כיסוי סלולרי לשיחות או גלישה. מומלץ להסדיר בארץ חבילת סלולר לגאורגיה, הפתרונות המקומיים יקרים יותר.
מטבע מקומי
המטבע הגיאורגי נקרא לארי (Lari). השם בא ממילה גיאורגית ישנה המציינת מטמון, רכוש. המטבעות נקראים טטרי( Tetri).
קוד המטבע של Lari הוא GEL, כאשר הסמל הוא ₾ ושוויו בערך שקל וחצי.
שערי ההמרה די דומים ברוב תחנות ההמרה (בנקים, Change, שדה תעופה). מומלץ לבצע החלפה של דולרים או אירו למטבע מקומי.
מתי כדאי לטייל?
גאורגיה היא מדינה הקטנה יחסית בורכה במזג אוויר מגוון, בה כל עונה מקסימה בפני עצמה. העונה המומלצת לביקור היא בין האביב והסתיו בה מזג האויר הוא נוח. חשוב לדעת שלמרות מזג האויר החם והלח, צפויים ימים בודדים של גשם, בעיקר באזורים הגבוהים, חבל הקווקז.
בחורף, גאורגיה מושלגת באזורים רבים, מלבד טביליסי ומהווה יעד קסום לטיול חורפי בתקופת חג המולד.
בטחון אישי
גאורגיה היא מקום בטוח למטיילים, עם תיירות ענפה. האירוח הגאורגי ידוע כלבבי וחם וקיימים מקומות רבים בהם ניתן להתארח באירוח כפרי בבתי מקומיים, חוויה מומלצת! למרות זאת, מומלץ בחום, במקומות הומי אדם או נסיעה בתחבורה ציבורית לפקוח עין ולשמור על חפציכם מפני כייסים.
ויזה
גאורגיה ידידותית למבקרים ולא נדרשת ויזה לתקופת שהייה של עד 90 יום. דאגו שהדרכון שלכם בתוקף לפחות לחצי שנה מיום הכניסה למדינה.
תחבורה
מעיר הבירה טביליסי ניתן להגיע ליעדים מרכזיים באמצעות רכבות. יעדים כפריים ניתן להגיע במאצעות אוטובוס מקומי, בקשו סיוע בתחנת האוטובוסים המרכזית. טיול בדרך הצבאית הגאורגית מומלץ ברכב או מיניבוס.
לחלק מהאתרים ניתן להגיע רק ברכבי שטח עם הנעה קדמית, קחו את זה בחשבון בתכנון המסלול.
עצמאי או בקבוצה
רק מעטים מהגאורגים הם דוברי אנגלית ומרוכזים בערים. במרבית האזורים הכפריים והיפים לא קשה להתמצא ללא עזרה מקומית. לכן הדרך המומלצת לטייל בגאורגיה היא באמצעות חבירה למדריך דובר השפה המקומית המתלווה אליכם או במסגרת קבוצת מטיילים. תוכלו גם לשכור שירותיו של נהג מקומי שישמש גם כמתורגמן.
אוכל וכשרות
האוכל הגאורגי הוא הרבה יותר מחצ׳פורי :) המטבח הגאורגי עשיר בטעמיו, תבשיליו ודברי המאפה שלו. המאכלים טעימים להפליא, אם כי עתירי קלוריות אך זהו אינו הזמן לדיאטה... ומומלץ לטעום מהכל!
רוב המסעדות המקומיות אינן מתאימות לשומרי כשרות. ניתן למצוא מגוון מאכלים צמחוניים ובטביליסי קיימות מספר מסעדות כשרות.
מייטיבי לכת
גאורגיה הינה שילוב של נופים עוצרי נשימה. זוהי ארץ הררית, שנופיה מגוונים מאוד ביחס לשטחה הקטן, מדבריות צחיחים לצד יערות עבותים, פסגות הרים גבוהות ומושלגות לצד אזורים סאב טרופיים לחים, טבע פראי לצד ערים שוקקות. זהו יעד מושלם לחובבי טבע וטרקים מאתגרים. לחלק גדול מהמקומות היפים ניתן גם להגיע באמצעות רכבי שטח אך על מנת לחוות את פנינות החמד בהחלט נדרשת הליכה רגלית.
6 טיפים מועילים למטייל בגאורגיה
שעון זמן גאורגי
בגאורגיה חברים יקרים שלי, יש שעון זמן מיוחד במינו, והוא מסתובב לאט לאטטט.. נניח הגעתם למסעדה וחשקה בטנכם בארוחת בוקר בתפריט מופיעה הערה – הארוחה מוגשת עד השעה 13:00. אתה מביט בשעון ואומר, "יופי עכשיו רק 12:00 בצהריים". ברור שאפשר להזמין נכון? אז זהו, שלא בטוח. כשאני ביקשתי מהמלצר, הוא הסביר לי שאי אפשר להזמין. הצבעתי לעבר השעון, הוא ענה כבר בפחות סבלנות, "נכון גברת השעה 12:00 בצהריים. אבל אנחנו צריכים להכין את הביצים והאוכל ולא נספיק עד 13:00...
נכון, זו דוגמא קיצונית אבל, עדיין תתכוננו לשירות איטי במסעדות ובתי קפה. לעיתים תקבלו מנה עיקרית לפני מנה ראשונה. רוב החנויות ואפילו בתי הקפה לא נפתחים לפני השעה 10:00 בבוקר. בצהריים תראו מוכרים ורוכלים תופסים שינה עמוקה על הכיסא, או הסחורה שמונחת לפניהם. הם לא חיים את הקצב של המערב ואינם ממהרים לשום מקום. וטוב שכך. תזכרו, שעון אחר, קצב אחר, סבלנות וחיוך. הרי גם אתם לא ממהרים, אתם בחופשה כן?
1.
אל תקראו לי גרוזיני
הגאורגים הם עם אדיב, מחייך ומכניס אורחים. ובאופן כללי רגוע. למרות שלפעמים אתם שומעים שיחה קולנית בין מקומיים ונדמה לכם שהם בעיצומה של מריבה, לא כך הדבר. הם מדברים, חיים ונהנים, בלהט. הזכרתי שהם רגועים בדרך כלל, אז למה לעצבן אותם? מה מעצבן אותם? למשל: כשקוראים להם גרוזינים. כך כינו אותם הרוסים. וכידוע, האהבה לא שוררת ביניהם, בלשון המעטה.
כאשר אתם במשתה והמארח מציע לכם את הוודקה המקומית אשר נקראת צ'ה צ'ה, אם אתה לא מסכים לשתות הם נעלבים. אם לא סיימת לשתות את הכוס הם נעלבים יותר... טוב, לא חייבים להיות קטנוניים מה זה משנה כמה אחוז האלכוהול 40,50,70%...
2.
לא רק חצ׳פורי
תפנימו, בגאורגיה אוכלים עוד דברים מדהימים חוץ מחצ'פורי!!! יש חינקלי מדהים- כיסוני בצק מבושלים במילוי בשר, גבינה, פטריות ועוד.. במסעדות תבקשו את החינקלי בעבודת יד ולא מכונה. כן יש דבר כזה ומנסיון הרבה יותר טעים.
תאכלו תבשילי קדרה, של בשר ועוף. מרק שעועית חומה אלוהי. טק'מלי זהו רוטב חמוץ/חריף העשוי משזיפים ירוקים הרבה שום פלפל פטרוזיליה וכוסברה, זהו מעין צ'ימיצ'ורי מקומי. תטעמו מצ'וונה- חמוצים . לא לוותר על דגים המגיעים מהחכה ישר לצלחת. תשתו מהלימונדה המקומית. 3 טעמים מדהימים, אפרסק, אגס וטרגון. תקנחו בפונציקי – סופגניה עשירה בקרם חלב מבושל. ואי אפשר בלי הממתק הלאומי – צ'ורצ'חלה, העשוי מאגוזים שזורים על חוט וטבולים במיץ ענבים .בצידי הדרכים תעצרו ליד מקומיים אשר מוציאים את תוצרת ביתם למכירה. פירות וירקות, ריבות, דבש, צ׳ורצ׳חלה, גבינות ולחם. לכל אזור יש מאכלים וגידולים המייחדים אותו. גיוון לא ייחסר לכם. לגבי קלוריות? טוב נו, זו כבר בעיה שלכם :)
3.
חיי לילה
בערים מרכזיות ובטסיליסי בפרט, יש חיי לילה תוססים במיוחד. פאבים, ברים ומועדונים ,נפתחים בקצב מסחרר. במדרחוב שרדני המפורסם בטביליסי יש המון שיק ומוקדי בילוי. ביניהם כמה מפוקפקים אשר מציעים נרגילות ופיפ שואו.. אבל בחייאת, לא הגענו בטיול לחלונות האדומים באמסטרדם.. אל תתפתו להיכנס למקומות אלו (בד"כ הבעלים אינם גאורגים).
הרבה מאוד תיירים "נעקצים "בסכומי כסף מטורפים. והחוויה כלל לא נעימה.
4.
תהיו חמודים ואדיבים
ממליצה לכם להביא מתנות קטנות מהארץ, או מירושלים, נרות ,מים קדושים, חמסות, או פיציפקס לילדים. כאשר תגיעו לכפרים, יארחו אתכם מכל הלב .מתנה קטנה שתגיע מכם תרגש אותם מאוד. ותגרום לרגע אחד מזוקק של איחוד והכרת תודה בין שני אנשים זרים! וזה ירגיש כל כך טוב.
5.
מה זה פה, מסלול מרוצים, המערב הפרוע?
כבר אמרנו שלגאורגים יש שעון זמן מיוחד. לחלק גדול מהנהגים יש גם חוקי תנועה מיוחדים, או מתייחסים אליהם כהמלצה בלבד. הנסיעה בערים סבירה, והאכיפה הולכת ומשתפרת. לא כך, באזורי הכפרים, דרכים בין עירוניות, או לא מרכזיות. סעו בזהירות. היעזרו בנהגים מקומיים בדרכים וכבישים בעייתיים. תיהנו מהדרך וחיזרו בשלום.
6.